Kleuradvies: slaapkamer

No Tags | Pinterest favorite | Geen reacties op Kleuradvies: slaapkamer

Mijn dagen zijn de laatste tijd zo goed gevuld waardoor ik  ’s avonds het liefst vroeg onder de wol kruip voor een goede nachtrust. Misschien herkenbaar voor je? Door de drukte van overdag is het des te belangrijker dat je een fijne plek in huis hebt waar je totaal tot rust kan komen. De slaapkamer: een ruimte waar je gemiddeld toch zo’n acht uur per dag doorbrengt, is hiervoor natuurlijk ideaal. Reden genoeg om eens een beetje extra aandacht hier aan te besteden. Daarom laat ik je in deze blog zien wat de ideale kleur is voor jouw slaapkamer.

 

De juiste kleur op de juiste plek is sowieso al best een lastige klus want naast persoonlijke smaak is het ook goed om te kijken naar de functie van de ruimte en de lichtinval. In de slaapkamer is kleur echt bepalend voor je gemoedstoestand. Kleuren hebben een psychologische werking op de mens. Zo is bewezen dat de kleur rood agressie opwekt en je hartritme nogal omhoog gooit: niet echt geschikt voor in de slaapkamer. Daarentegen hebben serene lichte kleuren juist een positieve en rustgevend werking en zijn daarmee perfect in ontspanningsruimtes.

Blauw

Blog Pure & Original slaapkamer inspiratie HUYS91 Thuismakers, buro voor interieurarchitectuur, conceptontwikkeling en ruimtelijke vormgeving
De kleur blauw staat met stipt op één wanneer je een vredig en kalm gevoel wilt opwekken. Dit komt omdat de kleur blauw wordt geassocieerd met de zee, de lucht en sereniteit. Daarbij roept het een gevoel van veiligheid en vertrouwen op: perfect dus voor in de slaapkamer. Deze kleur is prachtig voor iedereen die een slaapkamer op het zuiden heeft en veel zon binnenkrijgt. Blauw kun je heel goed combineren met lichte, vergrijsde tinten en of andere blauw tinten voor een mooi ton-sur-ton effect.

Groen

Niet zo’n fan van blauw, dan zijn diverse groene tinten ook een hele goede optie. Natuurlijk link je groen direct met de natuur maar het symboliseert ook gezondheid en kalmte.

Een groene omgeving, in combinatie met zachte naturellen zorgt ervoor dat je minder snel depressief wordt en dat je eerder een ontspannen gevoel krijgt. Appelgroen zou ik trouwens vermijden, hierdoor zal je waarschijnlijk zoveel energie krijgen dat je niet in slaap komt.
Blog Pure & Original slaapkamer inspiratie HUYS91 Thuismakers, buro voor interieurarchitectuur, conceptontwikkeling en ruimtelijke vormgeving

Pastel

Liever iets minder aanwezige kleuren in de slaapkamer? Dan ga je voor  pasteltinten, het liefst gecombineerd met zachte grijs tonen.

Pastelgeel is een hele fijne tint voor een slaapkamer op het noorden, het haalt de zon naar binnen en je mentale processen en je zenuwstelstel worden gelijk gestimuleerd. Geel is de kleur van blijheid en optimisme en geeft warmte aan iedere ruimte. Houd het in de slaapkamer wel bij pastelgeel, bij een felle gele kleur loop je het risico oververmoeid te raken…
Blog Pure & Original slaapkamer inspiratie HUYS91 Thuismakers, buro voor interieurarchitectuur, conceptontwikkeling en ruimtelijke vormgeving

Wil je een donkere muur toevoegen aan je slaapkamer, plaats deze dan altijd achter je bed. Zo  is dit niet de kleur die vanuit je bed kunt zien en zorg ervoor dat deze in harmonie is met de rest van de kleuren.

Contrastkleuren in de slaapkamer kun je beter vermijden.  Wanneer je zorgt voor rust in je kleurenpalet zorg je voor rust in je hoofd en daarmee voor een goede nachtrust, welterusten!


No Comments

Comments are closed.