Licht en kleur in je interieur

No Tags | Pinterest favorite | Geen reacties op Licht en kleur in je interieur

Wanneer de zomer bijna ten einde is, de vakanties voorbij zijn en de dagen langzaam korter worden… Dan is het nieuwe woonseizoen officieel begonnen!

De herfst is het seizoen van: met z’n allen voor de haard, op de bank met een warm, wollen plaid en natuurlijk de kaarsen weer aan. Voordat we ons in de realiteit van dit heerlijke tafereel bevinden hebben we nu nog even de tijd voor een seizoens make-over voor je interieur.

Interieur kleur

 

Een nieuwe kleur toevoegen aan je interieur is makkelijk te realiseren en maakt een wereld van verschil. Maar welke kleur kun je nu het beste kiezen op jouw muur? En waar moet je rekening mee houden met betrekking tot de natuurlijke lichtinval? Ik krijg deze vragen regelmatig en ga je in deze blog een handje op weg helpen!

 

Licht maakt kleur het is daarom ook heel belangrijk om te kijken naar de lichtinval in een ruimte alvorens je een kleur uitzoekt.

Noorder licht

Lichtval vanuit het Noorden
Wanneer het licht de ruimte binnenvalt vanuit het noorden: vermijd je de koele tinten.

Het licht heeft namelijk van zichzelf een blauwe ondertoon waardoor je al snel een kil effect bereikt. In een kamer op het noorden kies je het liefst voor diepe, donkere en warme kleuren, zoals Keyan Copper en Ristretto. Op die manier haal je de warmte naar binnen die je mist doordat er geen direct zonlicht naar binnen schijnt.
Ook lichte kleuren kunnen heel goed, zolang je maar kiest voor kleuren met een warme ondertoon.

Ooster licht

Lichtval vanuit het Oosten
Is je ruimte op het oosten gesitueerd dan heb je te maken met een verandering van kleur. In de ochtend is het licht vrij blauw maar later op de dag kan er ook wat een warmer, geler licht naar binnen schijnen.

Kies voor kleuren die dichtbij de kleur lichtinval staan, in dit geval een blauwtoon. Zoals Nautique en Blue Reef, zo ontstaat er een mooie kleurcombinatie.
Groen- en bruintinten passen trouwens ook heel goed in deze ruimte.

Zuider licht

Lichtinval vanuit het Zuiden
Gelukkig worden de meeste woningen zo gebouwd dat er veel licht vanuit het zuiden naar binnenvalt. Hier kun je namelijk alle kanten mee op. Het mooist is om koelere tinten te gebruiken met een licht ,bleke ondertoon zoals Silk White en Evening Shadow. Omdat hier een geel licht naar binnenvalt worden deze kleuren vanzelf warm.
Kijk uit voor donker, rode tinten, dat kan juist door het gele licht heel overheersend zijn.

Wester licht

Lichtinval vanuit het Westen
Ook hier heb je te maken met een veranderen lichtinval gedurende de dag. Is het in de ochtend nog wat koeler, later in de middag en avond komt er een warm licht naar binnen.

Grijs en wit zijn mooie basis tinten die bij beide soorten licht goed uitkomen. Als accent kleur kun je een mooie pastel roze tint kiezen zoals Skin Powder. Die reageert goed op zowel het koelere ochtendlicht als het warmere avondlicht.

Kleur tips

Nog een paar praktische tips:

 

  • Wit kan eigenlijk in alle ruimtes maar houd wel rekening met de kleur ondertoon. Op het noorden kies je voor een warme ondertoon en op het zuiden kies je voor een koelere ondertoon.
  • Nog een handige tip: neem altijd verfstalen mee naar huis. Bij voorkeur op een A5 of A4 formaat en plak op muur. Zo kun je gedurende de dag goed zien hoe een kleur reageert op het licht in jouw interieur.

Met deze tips kun je aan de slag, veel plezier bij het uitzoeken van je nieuwe interieur-kleur!


No Comments

Comments are closed.