Optisch bedrog

No Tags | Pure&Original | Geen reacties op Optisch bedrog

Elke week zie ik het gebeuren en ieder keer is het een openbaring als ik erover begin: “OPTISCH BEDROG “. In ons mooie Nederland zijn we helaas niet allemaal gezegend met een enorm woonoppervlakte, de woonkamer en eethoek zijn meestal samen, de hal is lang en smal en in de slaapkamer past alleen een bed en garderobekast. Des te vreemder dat er bij het kiezen van kleur en meubels niet wordt gekeken naar hoe de ruimte overkomt.

 

In deze blog-post leg ik de basisregels uit van optisch bedrog. Daarbij laat ik je zien dat je zonder te hakken en breken je huis ruimer kan laten lijken.

Beeld: Yvonne Kone

Hoger

Het bijzondere aan oude huizen is vaak de hoogte, daardoor lijken de ruimtes optisch groter en stralen ze een bepaalde klasse uit. Wanneer je je plafond lichter schildert dan de rest van de wanden, kun je een ruimte hoger laten lijken. Hoe sterker het contrast tussen plafond en wand hoe groter het effect. Zo kun je natuurlijk voor een donkere muur gaan met een wit plafond maar het kan ook subtieler. Zorg er dan wel voor dat er tussen de kleuren minimaal twee tinten verschil zit. Omdat op een plafond nooit direct zonlicht valt lijkt deze altijd een tint donkerder dan het in werkelijkheid is. Wil je het wat rigoureuzer aanpakken, pas dan kamerhoge deuren toe, laat gordijnen van plafond tot vloer lopen en zorg bijvoorbeeld voor smalle, hoge kasten. Kortom: werk verticaal in je vormentaal.
Beeld: Elle Decoration

Breder

Is je plafondhoogte prima maar woon je in een lange, smalle woning? Dan zou je de ruimte vast wat breder willen laten lijken. Dit kun je doen door de wanden een lichtere tint te geven dan het plafond en de vloer. Doordat je het plafond en de vloer donkerder maakt, worden deze naar elkaar toe getrokken. Daarmee zorg je dat de ruimte lager lijkt. Tegelijkertijd duw je de lichte kleuren van de wanden uit elkaar, waardoor de ruimte breder overkomt. Ook als je een ruimte intiemer wilt maken of als je je snel verloren voelt door de hoogte in een kamer, kun je deze manier heel goed toepassen.
Beeld: Marie Claire Maison 2. Beeldpunt

Langer

Kies voor horizontale elementen zoals lambrisering wanneer je meer lengte in een ruimte wilt creëren. Ook strepen en lange, lage kasten werken verlengend. Pas dit toe op één van de wanden of op twee tegenover elkaar staande wanden. Houd de overige ruimte zo rustig mogelijk zodat het focuspunt ligt op de lengte in de kamer. Afgezien van de wanden, kun je dit ook goed toepassen op vloer door planken in de juiste richting te leggen of te kiezen voor een extra lang karpet. Hoe groter het contrast tussen de elementen, des te groter het effect!

Beeld: theapartment.dk 2. blogcrush

Dieper

Bij het creëren van diepte, is contrast hét toverwoord. Zorg voor contrast tussen de verschillende elementen in je interieur en er ontstaat automatisch diepte in een ruimte. Bij grote elementen zoals een keuken is dit heel eenvoudig toe te passen. Dit doe je door de muur achter de keuken donkerder te maken dan de keuken zelf. De keuken komt zo meer naar voren en de wand trekt meer naar achter. Zou je dit precies andersom doen, dan trek de keuken naar achter toe en de muur naar voren waardoor je een vlakke uitstraling krijgt. Dit kun je  ook met je haard doen: maak de wand achter de haard een tint donkerder, zo valt deze nóg meer op!

Beeld: klikk.no 2. ohhhmhhh

Probeer de tips eens uit en wie weet lijkt je huis na een verfbeurt ineens veel groter!


No Comments

Comments are closed.