Kleuren combineren

· · · · | Pure&Original | Geen reacties op Kleuren combineren

Kleuren combineren, het klinkt echt lastiger dan dat het is. Maar wanneer je je houdt aan een paar basisregels sla je nooit de plank mis. Om na te gaan welke kleuren goed bij elkaar passen pak je de kleurenkaart van Pure & Original erbij. Hierop vindt je een groot scala aan kleuren van waaruit je op drie manieren kan gaan combineren.

Blog P&O HUYS91 Thuismakers, buro voor interieurarchitectuur, conceptontwikkeling en ruimtelijke vormgeving

Zo kun je de kleuren die horizontaal of verticaal in dezelfde rij liggen heel mooi samen gebruiken in een ruimte. De kleuren die horizontaal van elkaar liggen zijn allemaal van een andere kleur maar hebben wel dezelfde kleurtint, er zit namelijk overal evenveel wit in de kleur gemengd. Hierdoor kun je veel verschillende kleuren toch samen terug laten komen in je interieur.

Wil je het liever bij een kleurtoon houden dan combineer je de kleuren verticaal. Hierbij is de toon gelijk, er zit bijvoorbeeld in alle kleuren blauw maar in de lichtste kleur zit 80% wit in de middelste 50% en in de donkerste 20%.

Wil je het iets dynamischer maken dan kies je voor twee contrasterende kleuren. Dit is misschien even puzzelen, het houdt namelijk in dat de kleuren tegenover elkaar zouden staan zouden we er een kleurencirkel van maken. Een goed voorbeeld van een kleurcontrast is rood en groen of oranje en blauw. Ga altijd voor een contrasterende kleur met dezelfde (donkerdere) kleurtint, dus een kleur waarbij bij beide gelijke hoeveelheden wit zijn toegevoegd voor een zo sterk mogelijk contrast.

 

Blog P&O HUYS91 Thuismakers, buro voor interieurarchitectuur, conceptontwikkeling en ruimtelijke vormgevingVoor de drie manieren van combineren hebben we in het harmonieuze kleurenpalet gekozen voor: Poetic Blue, Lagoon Water en Skin Powder, een rustige combinatie van drie kleuren in dezelfde kleurtint. De Ton-Sur-Ton combinatie bestaat uit: Silverplate, Seafoam en Miniral White, kleuren met dezelfde kleurtoon. De combinatie van de contrasterende kleuren bestaat uit: Libo Bay en Flamingo, Barbados blue is aan de reeks toegevoegd voor wat meer harmonie en komt uit dezelfde kleurtoon als Libo Bay. Om de combinaties goed te kunnen laten zien zijn ze gebruikt in drie verschillende moodboards.

 

Blog P&O harmonieus HUYS91 Thuismakers, buro voor interieurarchitectuur, conceptontwikkeling en ruimtelijke vormgeving Blog P&O harmonieus HUYS91 Thuismakers, buro voor interieurarchitectuur, conceptontwikkeling en ruimtelijke vormgeving Blog P&O harmonieus HUYS91 Thuismakers, buro voor interieurarchitectuur, conceptontwikkeling en ruimtelijke vormgeving

 

Harmonieuze Kleurencombinatie

Wil je verschillende kleuren gebruiken maar geen kermis in je woonkamer dan kies je voor een Harmonieuze kleurencombinatie en combineer je de kleuren horizontaal. In dit geval zijn er drie kleuren uit de bovenste rij gecombineerd en vormen samen een prachtige pastelkleurig geheel. Door de toevoeging van licht hout en veel wit krijgt dit bord een Scandinavische uitstraling.

 

Blog P&O ton-sur-ton HUYS91 Thuismakers, buro voor interieurarchitectuur, conceptontwikkeling en ruimtelijke vormgeving Blog P&O ton-sur-ton HUYS91 Thuismakers, buro voor interieurarchitectuur, conceptontwikkeling en ruimtelijke vormgeving

 

Ton-Sur-Ton

Een manier van combineren die eigenlijk bij alle kleuren leidt tot een rustig en smaakvol geheel. Hier is er gekozen voor drie tinten grijs die verticaal boven elkaar staan op de kleurenwaaier. Samen met de vele wit-tinten en natuurlijke materialen op het bord krijg je een echt strand en zomergevoel.

 

Blog P&O contrast HUYS91 Thuismakers, buro voor interieurarchitectuur, conceptontwikkeling en ruimtelijke vormgeving Blog P&O contrast HUYS91 Thuismakers, buro voor interieurarchitectuur, conceptontwikkeling en ruimtelijke vormgeving Blog P&O contrast HUYS91 Thuismakers, buro voor interieurarchitectuur, conceptontwikkeling en ruimtelijke vormgeving

 

Contrasterende kleuren

Iets gewaagder maar zeker niet minder mooi is een combinatie van contrasterende kleuren. De koraalrode kleur zorgt voor warmte tegenover het koele blauw. Op het bord worden ook naastgelegen kleuren met elkaar gecombineerd zoals lichtblauw en oranje die samen met het eikenhout zorgen voor een warm en fris geheel.

 

 

 

 

 

 


No Comments

Comments are closed.